De bedoeling van het MS Dieet van Jelinek en Swank

George Jelinek
George Jelinek

Toen ik hoorde dat ik mogelijk MS gediagnostiseerd werd, ben ik gaan onderzoeken of er dingen zijn waar ik invloed op heb en die een positieve invloed hebben op de ziekte en haar verloop. Tijdens deze zoektocht ben ik op Professor George Jelinek (zie foto) gestuit, een academische spoedeisende hulp arts uit Australie. Zijn boek "Overcoming Multiple Sclerosis" heeft een grote indruk achtergelaten. George Jelinek heeft zelf MS en geeft een kijkje in hoe hij zijn leven heeft ingericht de afgelopen tien jaar, hiernaast heeft hij alle relevante medische dossiers netjes en begrijpelijk op een rij gezet voor iedereen met MS of mensen in de omgeving van iemand met MS. Een absolute aanrader voor iedereen die met dit vreselijke nieuws wordt geconfronteerd! Aan de handvatten die George Jelinek geeft in zijn boek, begrijp je dat voeding een essentieel onderdeel is van een herstel georiënteerde levensstijl, dit betekend niet dat je direct in genezing hoeft te geloven, maar gewoon dat als je goed voor je lijf zorgt deze beter is bestand tegen alle bedreigingen om verzwakt te raken. De bedoeling van dit MSDieet is dat de balans van het immuun systeem meer nijgt naar het onderdrukken van de immuun reactie dan hem aan te jagen. Het immuun systeem is in balans tussen het aanjagen van de immuun reactie (Th1) en het onderdrukken van de immuun reactie (Th2) Veel medicatie die wordt gebruikt bij het behandelen van auto immuun ziekten is ook gebaseerd op het onderdrukken van de immuun reactie. Het idee is dus: Dat de verzadigde vetten (vlees en andere dierlijke producten) en de omega 6 vetzuren (ook plantaardig) de immuun reactie aanjagen, hierdoor heeft het immuun systeem het eerder voorzien op de myeline. Dat de omega 3 vetzuren (vis) de immuun reactie onderdrukken, hierdoor treed het immuun systeem minder agressief op en zal minder snel de myeline aanvallen. George Jelinek gaat ervan uit dat door de inname van teveel verzadigde vetten en omega 6 vetzuren ( een heel plausibele aanname in de westerse wereld, door de hoeveelheid en aanbod van gemaks producten) de immuun reactie als het ware overspannen reageert op de lichaamseigen stof myeline. De site van George Jelinek: http://www.overcomingmultiplesclerosis.org/

Onderwerp: 

Reacties

Dankjewel voor je mooie recepten website! Ik kom af en toe even kijken om inspiratie op te doen. Ik doe ook het gezondheidsprogramma van Prof. Jelinek, of zoals hij het wel noemt, "secundaire preventie". Ik zie het als: alles wat je vanuit (wetenschappelijk) gezondheidsoogpunt kan doen voor jezelf om MS "de baas" te blijven. Er is een nieuw boek van George Jelinek: Recovering from Multiple Sclerosis - Real life stories of hope and inspiration. Voor mij maakt hij echt duidelijk dat er hoop is. Ik ben dankbaar voor mensen zoals hij en iedereen die deze hoop aanreikt - zoals jij!

Dankjewel Alice voor deze mooie woorden, ben het helemaal met je eens en blij dat je de site weet te waarderen. Mocht je aspiraties hebben om zelf ook recepten te plaatsen op deze site kunnen we dat regelen. Merk dat het er regelmatig bij inschiet dus als meer mensen willen helpen met vullen graag!

Groet,

Coen

 

Coen

Ik zal ook starten met t jelinek dieet, mensen met tips zijn welkom

Hallo!
Sinds januari kwam ik het OMS dieet/levensstijl tegen en ben meteen begonnen. Vrijdag weer MRI, spannend.
Wat ik heel erg lekken vind en helemaal OMS proof is bananenbrood. Veel recepten zijn te vinden op internet! Gebruik wel water ipv melk, alleen eiwit en lijnzaad in het recept. Lijnzaad is heel erg gezond en het is ook een bindmidel :)
Heeeeerlijk en zo klaar :):)

Fijn dat deze informatie hier beschikbaar is. Er zijn ondertussen meerdere 'dieten' (protocollen) om deze ziekte draagbaarder te maken danwel vooruitgang te boeken: Terry Walhs (The Walhs protocol), Ann Boroch (Overcomming MS) en Judy Graham (Managing Multiple Sclerosis Naturally). Los van eventuele verschillen is het interessant om te zien hoeveel overlap er is tussen deze zienswijzes. Duidelijk is dat het juiste voedsel zeer belangrijk is

Geachte lezer
Het het boek , Jelinek dieet ook in het Nederlans verkrijgbaar,
Dan hoor ik het graag. Met vriendelijke groet G van Stapele

ik kwam in mijn zoektocht naar recepten ala jelinek, uw site tegen. Nu begrijp ik dat je het liefst geen olie gebruikt bij het koken. maar in jouw recepten wordt veel gebruik gemaakt van olie. zijn het dan wel jelinek recepten?

Groeten anouk

Dag Anouk, mijn site is geen Jelinek kookboek, iedereen kan uit de adviezen van Jelinek halen wat hij of zij wil. Als je liever helemaal geen olie gebruikt laat je het weg, ik kies ervoor om olijfolie wel te gebruiken. Je zult als je een eigen weg wil volgen recepten die je vindt moeten tweaken naar je eigen behoefte. Dat gaat steeds makkelijker als je het langer doet denk ik..

(nog) geen Nederlandse vertaling

@van stapele: er is nog geen Nederlandse vertaling van het boek van Jelinek. (Het boek is door vrijwilligers in het Nederlands vertaald hoorde ik maar men zou nog op zoek zijn naar een uitgever). In juli 2016 komt de nieuwe editie van het OMS boek uit. Als je Engels kunt lezen dan raad ik je aan die te kopen.

Met welke vertaler kan ik contact opnemen over een uitgever?

Pagina's